Dendermonde is dit najaar opnieuw gaststad voor het unieke bloemenevenement Féerie Florale: Floral Christmas Dreams. De beste floristen van België brengen hun meest creatieve ideeën mee naar het Stadhuis.
Benieuwd? Je kan met je klas de kleurenpracht in het Stadhuis komen bewonderen op maandag 14 november van 10u tot 18u.
Uitzonderlijk is dit event voor Dendermondse scholen gratis.
Stuur voor 10 november 2022 een mail naar toerisme@dendermonde.be met het gewenste uur, naam van de school met vermelding van de klas en het aantal leerlingen.
Dit unieke evenement voor alle bloemen- en decoratieliefhebbers vormt meteen het startschot voor een sfeervolle eindejaarsperiode!
Aan de hand van een oude stadskaart bespreken we welke elementen een stad tot een stad maken, zowel vroeger als nu. Daarbij worden verschillende voorwerpen uit het museum betrokken. Met dat ideaalbeeld van een stad gaan de leerlingen aan de slag om een maquette te maken van hun eigen ontworpen stad.
Geschikt voor alle graden lager onderwijs.
Deze workshop is uitsluitend te boeken op afspraak.
Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be
De leerlingen gaan in het museum op zoek naar voorwerpen die hen boeien. Deze spelen dan de hoofdrol in een stop-motion-video waardoor de stad, de geschiedenis en de voorwerpen uit de stad tot leven komen in een ultrakort verhaal.
Geschikt voor alle graden lager onderwijs.
Deze workshop is enkel te boeken op afspraak.
Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be
In Surface gaat Familiar Faces op verkenning naar de grenzen van het onbedwingbare.
Water sijpelt langzaam binnen, soms voorzichtig dan weer roekeloos springen ze om met deze bron. Het water past zich altijd aan en verlicht zo ook de groep haar normale manier van bewegen aan te passen. Hun houvast verdwijnt. Al doende wordt op zoek gegaan naar een balans tussen controle en overgave. Het belooft een zoektocht naar alternatieven te worden, in een steeds veranderend landschap.
Van en met Josse De Broeck, Hendrik Van Maele, Felix Zech en Petra Steindl
Coproductie: Festival Circolo, LEME Festival en Cirkl (30 CC) met de steun van de Warande Turnhout.
www.familiar-faces.com
Twee kunstkenners, genaamd Gertrude Konstkännere en Lindewijde Connaisseurd’art, presenteren het laatste nieuwe werk van kunstenares Nada Noppe. Het schilderij werd nog nooit eerder tentoongesteld. Nu is de tijd er klaar voor om het te tonen alvorens het verhuist naar New York. Een bijzondere onthulling met de nodige vragen over kunst.
Wat maakt dat iets kunst is?
Moet je een kunstwerk altijd snappen?
Is het nodig om de bedoeling van de kunstenaar te kennen om een werk te kunnen waarderen?
Wat is echt en wat is niet echt?
Wat zie ik en wat ziet de ander?
Kan een werk iets met je doen?
Dit alles in een ludieke en muzikale voorstelling!
Expo Nada gaat over verwondering.
Over kijken en willen zien.
Van en met: Leen De Veirman & Leen Roels
“We kwamen helemaal hierheen om de maan te verkennen, maar het belangrijkste is dat we de Aarde ontdekten” Apollo 8 astronaut, William Anders.
Vier hedendaagse dansers dompelen zich onder in de wondere wereld van het poppenspel. Een rêverie die begint met mensachtige creaturen die de planeet Aarde moeten ontvluchten op zoek naar een bewoonbare planeet.
De ruimtevaarders vechten tegen de zwaartekracht, ontdekken fonkelende planeten en ontmoeten allerlei vreemde wezens.
Een associatief verhaal ontpopt zich vanuit de nieuwsgierigheid naar het leven in een ander universum.
Danstheater meets science-fiction.
Op muziek van de overleden Japanse science-fiction componist Isao Tomita.
In haar werk als danser, speler en maker ligt Anastassya haar interesse op de scheidingslijn tussen dans en theater.
Gezien haar training en opleiding tot hedendaagse danser hecht ze niet alleen een groot belang aan een hoog artistiek-technisch niveau van beweging, maar ziet ze het ook als haar missie om hedendaagse dans te brengen voor een jong publiek.
Anastassya Savitsky is afgestudeerd als danser in 2010 aan het Conservatorium Artesis Antwerpen. Sindsdien was ze te zien in werk van MartHa!tentatief, Theater FroeFroe, hetpaleis, Jan Martens,… In 2017 maakte ze samen met Dimitri Leue de voorstelling Kalf.
Concept & choreografie: Anastassya Savitsky Performance: Nicolas Vladyslav, Libby Ward, Yorrith De Bakker, Anastassya Savitsky
Advies & dramaturgie: Marc Maillard
Muziek: Isao Tomita, Dienne Bogaerts, Jonas Vermeulen
Kostuums & poppen: Astrid Michaelis, Janneke Hertoghs
Lichtontwerp: Elke Verachtert
Co-productien met Theater FroeFroe & HETLAB/Krokusfestival
Met steun van de Vlaamse Overheid & Stad Antwerpen
Twee meisjes lijken in niets op elkaar. Voor de een is de wereld een chaotische plek waar het gevaar om elke hoek loert. De ander treedt het leven met open vizier tegemoet, stoer en onbevreesd. Het toeval brengt hen samen. Aangewezen op elkaar, sluiten ze een verbond.
BAZAR is een verhaal over de kracht van verbeelding en de moed om het leven aan te gaan. Een mix van meeslepende muziek, een zweem van suspense, huiver en humor.
Aminata Demba is gefascineerd door de relatie tussen volwassenen en kinderen in extreme situaties. Voor BAZAR is dit de wereld vandaag, die op drift lijkt te zijn. Onheilsberichten uit het dagelijkse nieuws, oorlogsbeelden, het besef dat mensen die je dierbaar zijn dood kunnen gaan: kinderen nemen dit alles als een spons in zich op. Maar wat doe je als je fantasie op hol slaat en je helemaal opslokt? Als je de chaos in je hoofd niet meer de baas kunt door een overvloed aan prikkels?
Net als bij De binnenkamer van Binta (Laika 2020, selectie Het Theaterfestival 2021) haalt Aminata inspiratie uit gesprekken en workshops met kinderen en volwassenen.
Een moedige trip doorheen een warrige wereld, vol muziek, suspense en humor.
Alles klopt aan deze mooie voorstelling over lief en leed, verdriet en veerkracht.
De Standaard over ‘De binnenkamer van Binta’
CONCEPT Aminata Demba | TEKST Aya Sabi | REGIE Michai Geyzen | SPEL Aminata Demba & Anne-Laure Vandeputte | MUZIEKCOMPOSITIE Sam Gysel | SCENOGRAFIE Elke Thuy en Bruno Herzeele | KOSTUUM Nikè Moens | LICHTONTWERP Caroline Mathieu | DRAMATURGIE Mieke Versyp | PRODUCTIE & TECHNIEK Laika | IN COPRODUCTIE MET Perpodium | MET DANK AAN Cronos Invest | MET DE STEUN VAN Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheid
Speel het VOOR DE SHOWSPEL in de klas, het digitaal platform.
Wakker worden, Boris’ zegt oma zachtjes.
‘Opstaan, Boris’ zegt oma nog een keer, half zingend nu. Boris kijkt verdwaasd door het kleine raampje. Ook de ochtend is nog maar half wakker.
Het schemert nog buiten en er hangt een lichte mist.
Oma schuifelt met kleine pasjes door de kamer. Grote passen, lukt niet meer.
Zo begint het boek van Reinhilde Van Driel De jongen van de glasfabriek.
Meteen zit je in de sfeer en -zoals dat gaat bij een goed verhaal- blijf je in die sfeer tot je de laatste zin hebt gelezen. Als je het boek dichtslaat, bekruipt je een gevoel van spijt, gemis, honger naar meer. Alsof je de mensen, die in het verhaal de hoofdrol kregen van de auteur, persoonlijk kent. Je deelt hun blijdschap maar ook hun zorgen, ze hebben een plek veroverd in je hart.
Boris woont met zijn oma in een klein huisje op de heuvel. In het dorp, aan de voet van die heuvel, wonen alleen oude mensen. Boris is er het enige kind. Tenminste dat denkt iedereen want Boris speelt met zijn beste vriend Oscar vaak in de verlaten glasfabriek.
Oscar is geen gewone jongen, hij werkte honderd jaar geleden in de fabriek. Toch is Oscar geen stokoude man of een geest maar een jongen van vlees en bloed. Hoe dat zo komt daar heeft Boris geen verklaring voor.
Wanneer oma te oud wordt om met Boris alleen op de heuvel te wonen, verhuizen ze naar de stad. Boris voelt er zich eenzaam want Oscar duikt nu nog maar heel af en toe op in zijn leven.
Telkens wanneer Boris Oscar ontmoet, neemt hij hem mee naar de 21ste eeuw. Samen spelen ze dan de verhalen van Jackflame, de stripheld waar Boris grote fan van is. En heel soms krijgt Boris een glimp te zien van hoe Oscar honderd jaar geleden leefde…
Speel het Voor De Show spel rond deze voorstelling. Een digitaal platform gemaakt voor leerlingen, een spel dat je kan spelen in de klas!
Deze voorstelling werd helaas geannuleerd
Iedereen is wel eens bang, toch? Met een bonkend hart en trillende benen? De kinderen uit de klas van meester Mo alvast wel. Voor de kapper bijvoorbeeld, of voor de zwemles, of om voor gek te staan in de klas.
In deze zesdelige compilatie maken we kennis met een klas kleuters en hun grootste angsten. Elk personage is energiek en eigenwijs en heeft een
volledig unieke angst. Maar we ontdekken vooral dat er met wat fantasie voor elke angst een speelse oplossing bestaat!
Kabam! werd op het Nederlandse Cinekid festival verkozen tot Beste Nederlandse Fictieserie van 2021. De maatschappelijke thematiek en de diverse casting zorgen voor een schijnbaar m oeiteloze weerspiegeling van
hun leefwereld.