Dendermonde is dit najaar opnieuw gaststad voor het unieke bloemenevenement Féerie Florale: Floral Christmas Dreams. De beste floristen van België brengen hun meest creatieve ideeën mee naar het Stadhuis.
Benieuwd? Je kan met je klas de kleurenpracht in het Stadhuis komen bewonderen op maandag 14 november van 10u tot 18u.
Uitzonderlijk is dit event voor Dendermondse scholen gratis.
Stuur voor 10 november 2022 een mail naar toerisme@dendermonde.be met het gewenste uur, naam van de school met vermelding van de klas en het aantal leerlingen.
Dit unieke evenement voor alle bloemen- en decoratieliefhebbers vormt meteen het startschot voor een sfeervolle eindejaarsperiode!
Zie Ze Zingen is een singalong community die staat voor laagdrempelige
en opzwepende samenzang.
Niemand ontsnapt aan het aanstekelijk enthousiasme van zangopzwepers
Geertrui Coppens en Jasper de Mulder.
We zingen gekende soundtracks van diverse genres. Met humor en gewiekste bindteksten krijgen ze zelfs tieners met gemak mee zoals je kan zien in bijgevoegd filmpje.
Als empathische troubadours met een hoek af verspreiden ze deugddoende zottigheid.. Verbindend als maizena.
Dat is Zie Ze Zingen.
Meer info op www.ziezezingen.be
Filmpje singalong op internaat (corona-proof door de ramen van een internaat in Gent)
In Surface gaat Familiar Faces op verkenning naar de grenzen van het onbedwingbare.
Water sijpelt langzaam binnen, soms voorzichtig dan weer roekeloos springen ze om met deze bron. Het water past zich altijd aan en verlicht zo ook de groep haar normale manier van bewegen aan te passen. Hun houvast verdwijnt. Al doende wordt op zoek gegaan naar een balans tussen controle en overgave. Het belooft een zoektocht naar alternatieven te worden, in een steeds veranderend landschap.
Van en met Josse De Broeck, Hendrik Van Maele, Felix Zech en Petra Steindl
Coproductie: Festival Circolo, LEME Festival en Cirkl (30 CC) met de steun van de Warande Turnhout.
www.familiar-faces.com
Are they fake news or are they the new fakes?
“In hoog tempo trekken zo’n veertig typetjes voorbij. Totaal verschillend, in leeftijd, accent en sociale positie. […] Het is een prestatie hoe snel en soepel de vijf performers van identiteit weten te wisselen.”
THEATERKRANT
Iedereen lijkt vandaag de dag politicus, academicus, consument, producent, activist, nihilist, kapitalist, terrorist, racist, journalist, idealist. En dat allemaal tezelfdertijd. Recensie
In The happy few doen 5 acteurs een poging om de maakbaarheid van hun identiteit te toetsen aan de realiteit.
Wie zijn ze echt en wie willen ze zijn?
Zitten ze in een luxepositie als acteurs of hebben ze een grotere verantwoordelijkheid naar de wereld toe?
Zullen hun nobele intenties verder reiken dan de theaterzaal of blijft het bij een verwoede poging? Voor de wereld? Voor de generaties die volgen? Voor wie zoekende blijft?
Zijn het stand-upcomedians? Martelaren? Snobistische wannabe’s? Zijn het bovenmenselijke dansvirtuozen of raaskallende pamflettisten die je een geweten willen schoppen tot je bang in een hoekje wegkruipt?
En maakt het allemaal iets uit?
Choreografie en regie Randi De Vlieghe
Muziek Michiel De Malsche
Op scène Jotka Bauwens, Adnane Lamarti, Arne Luiting, Laurence Roothooft, Gaspard Rozenwajn
Een hand op een kont is dat een misdaad? JUST dat is een misdrijf maar is dat een misdaad? SPIN nu zijn we over woorden bezig ECO wie zijn hand op wie haar kont? BURG dat is allemaal meegerekend in de cijfers Een vrouw wordt vermoord. Een man wordt beschuldigd. Maar daar stopt het niet. Het regent klachten. Rond een tafel zitten zes mannen. Zij moeten maatregelen nemen.
Regisseur Carl von Winckelmann en schrijver Freek Mariën van Het Kwartier slaan voor De Gemoederen de handen in elkaar met Compagnie De Kolifokkers. Zes straffe actrices spelen zes mannen die met de beste bedoelingen beslissingen nemen. Waarop alles totaal uit de hand loopt.
De Gemoederen is een stuk over een kamer vol mannen en over ‘losbandige’ vrouwen die naar een eiland worden verbannen.
Een voorstelling in het brandpunt van onze tijd: machtsmisbruik, bureaucratie, sociaal onrecht en scheefgetrokken man-vrouwverhoudingen komen samen in een dystopisch verhaal, geïnspireerd op waargebeurde feiten. Gekruid met humor en een flinke dosis girl power.
Regie Carl von Winckelmann
Tekst Freek Mariën
Spel Louise Bergez, Anna Carlier, Indra De Bruyn, Femke Platteau, Eleonore Van Godtsenhoven en Soraya Van Welsenis
Kostuum en decor Lotte Boonstra
Lichtontwerp Timme Afschrif
La Civil is een film over een sterke moeder die slachtofferschap mijdt en in plaats daarvan terugvecht. Teodora Ana Mihai, een vrouwelijke regisseur met Vlaams-Roemeense roots, laat geen enkele ouder onberoerd met haar heftig fictiedebuut, dat internationaal grote sier maakte.
Teodora Ana Mihai legt in haar fictiedebuut een verbluffende authenticiteit aan de dag.
De Mexicaanse drugsoorlog voelbaar maken zonder te vervallen in actieclichés? Langzaam de spanning opdrijven in een aangrijpend thrillerdrama, over een moeder die als een leeuwin voor haar kind vecht? La Civil doet het allemaal en nog veel meer.
In deze Belgisch-Roemeens-Mexicaanse coproductie probeert een moeder, Cielo (indringend vertolkt door de Mexicaanse actrice Arcelia Ramírez), haar ontvoerde tienerdochter terug te krijgen uit de handen van een drugskartel. De vrouw ziet geen andere uitweg dan met de hulp van haar overspelige echtgenoot Gustavo het gevraagde losgeld op te hoesten. Maar zelfs dan laten de kartelleden haar dochter niet vrij. Op hulp van de corrupte ordediensten hoeft ze evenmin te rekenen.
Dus neemt Cielo het recht in eigen handen. Klinkt dat als de premisse van een machoactiefilm, laat het dan aan de Belgisch-Roemeense Teodora Ana Mihai om in haar fictiedebuut een verbluffende authenticiteit aan de dag te leggen. De in Boekarest geboren en in Vlaanderen getogen regisseur oogstte in 2014 al internationaal lof met Waiting for August, een straffe docu over de kinderen die in haar geboorteland het hoofd boven water proberen te houden en in première ging op Film Fest Gent. Ook voor La Civil baseerde ze zich op echte verhalen. En dan vooral op de gesprekken met één vrouw, Miriam Rodriguez, die aan hetzelfde onrecht ten prooi viel toen haar dochter werd ontvoerd door kartelleden, er vervolgens in slaagde verschillende bendeleden achter tralies te krijgen en uiteindelijk in 2017 voor haar huis werd doodgeschoten.
Samen met de Mexicaanse coscenarist Habacuc Antonio De Rosario herwerkte Mihai twee en een half jaar intensief onderzoek tot een spannend verhaal dat de toeschouwer meeneemt in de helletocht van Cielo. De Roemeense cinematograaf Marius Panduru giet het sombere drama in een bedwelmend kleurenpalet, dat tot zijn recht komt in de vele nachtscènes, op stoffige landwegen en in belegerde woningen die met kogels worden doorzeefd.
La Civil kreeg zijn wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie op het filmfestival van Cannes, waar Mihai de Prix de l'audace kreeg, omdat ze het lef had om de problematiek van kinderontvoeringen in Mexico onder de aandacht te brengen. Het verleent de openingsfilm een urgentie die onvermijdelijk doordringt bij de kijker.
Sweat is een eigentijdse Poolse film over intimiteit en eenzaamheid in een tijd waarin sociale media overheersen.
Sylwia Zajac is een populaire 30-jarige fitnesscoach en influencer in Warschau. Ze werkt hard om haar lichaam in vorm te houden en inspireert daarmee haar honderdduizenden volgers op sociale media.
Sylwia houdt van alle aandacht, maar ondanks de bewondering van haar fans is ze vooral op zoek naar intimiteit.
Wanneer een Instagram-post viraal gaat waarin ze vertelt over haar eenzaamheid, reageert de buitenwereld geschokt. Haar persoonlijke boodschap strookt niet met haar positieve imago en hetgeen de sponsors willen zien.
Terwijl in de media wordt gediscussieerd over Sylwia’s welzijn, trekt ze door alle aandacht een stalker aan.
Als ze hem ‘s nachts voor haar woning treft, vraagt ze een vriend het probleem voor haar op te lossen. De gevolgen zijn ingrijpend.
Drama van regisseur Magnus von Horn (The Here After) werd in 2020 geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes en was dit jaar te zien op IFFR.
'Sweat' verkent op een originele manier de wereld van influencers ★★★★☆ Regisseur en scenarist Magnus von Horn biedt een fascinerende inkijk in het leven van een online native, zonder dwingend oordeel over het hoofdpersonage.
Met “boek&weg” kan u boeken, strips, cd’s en dvd’s aanvragen. Het aantal uit te lenen materialen is beperkt tot 10 stuks per kaart.
Uitzondering: tijdschriften en e-readers worden niet ontleend.
Gelieve bij een aanvraag eerst op te zoeken of een materiaal uitgeleend is. De huidige vervaldag is 30 juni.
Alle verdere info over deze service vind je op onze website: https://dendermonde.bibliotheek.be/boekenweg
Ella Michiels is presentatrice, radiomaker, taalcoach en theatermaker. Ze werkt voor MNM, Ketnet, Antwerp Symphony Orchestra, Utopia en meer.
Eerder deed ze ervaring op achter de microfoon van Klara en werkte ze als online reporter voor Culture Club (Radio 1).
In 2019 schrijft Ella aan ‘Brieven aan mijn lieven’, een muziektheatervoorstelling met Wido Uvin. Tournee gepland in 2020.
Op vraag van de bibliotheek geeft Ella 4 poëziesessies op vrijdag 31/1 in klassen in Dendermonde. Een sessie duurt 1 lesuur.
Schrijf je klas in voor één van deze gratis sessies.
OPGELET: de plaatsen zijn beperkt, snel zijn is de boodschap!
sessie 1: voormiddag
sessie 2: voormiddag
sessie 3: namiddag
sessie 4: namiddag
Inschrijven kan tot 17 januari via bibliotheek@dendermonde.be
Aanvankelijk moeizaam, maar later gestaag krachtiger, herrees de Ros Beiaardstad als een feniks uit zijn puin na de dramatische septembermaand in 1914. Er wordt verteld hoe Dendermonde eraan toe was aan het begin van de 20e eeuw en tijdens de Duitse inval en hoe ze geworden is tot wat ze nu is, een dynamische en boeiende stad.