Dendermondse Schilderschool en het Impressionisme

Doelstelling: de leerlingen kunstwerken leren bekijken en waarderen.

Om de leerlingen ene beeld te geven van de Dendermondse Schilderschool (einde 19e en begin 20e eeuw), bezoekt men het Stadhuis. Hier hangen verscheidene fascinerende werken van schilders zoals onder meer Franz Courtens, Adriaan Heymans, Isidoor Meyers, …
Samen met de leerlingen gaat de gids op zoek naar stijlelementen, naar het tijdsbeeld, de gebruikte materialen, het motief achter de schilderijen. Hierdoor wordt getracht verder te leren kijken dan alleen naar het afgebeelde. Zo kunnen zij op een plezierige en visuele manier de leerstof toepassen en hun kennis verruimen.

 

Suggestie: deze rondleiding kan aangevuld worden met 17e eeuwse schilderkunst in de O.-L.-Vrouwekerk

Kunstinitiatie

Doelstelling: de leerlingen kunstwerken leren bekijken en waarderen.

Onder begeleiding van een gids bekijken de leerlingen enkele niet-abstracte schilderijen (eventueel ook beeldhouwwerken), waarbij voldoende ruimte wordt gelaten voor de persoonlijke appreciatie van de leerlingen.

Na nauwkeurige observatie laat men de leerlingen het kunstwerk situeren in tijd en ruimte; ook wordt aandacht besteed aan kleur en compositie. De reeds verworven taalschat (i.v.m. kunst) wordt voortdurend geactiveerd, maar hier en daar ook nog wat uitgebreid, rekening houdend met het begripsvermogen en de leeftijd van de leerlingen.

Start inschrijvingen scholen

Vanaf 1/06 vind je alle informatie over het volledige programma terug op deze website én op www.cultuurwijzer.be

Vanaf vrijdag 19 juni kan je ook meteen je inschrijving doorsturen. We vragen om de inschrijvingen zoveel mogelijk te bundelen per school.
Van zodra de inschrijvingen verwerkt zijn, krijg je van ons een bevestigingsmail of een alternatieve datum, uur of voorstelling indien die niet meer mogelijk is.

Bij vragen of bedenkingen: veerle.degeest@dendermonde.be

Naast het programma bieden we ook enkele verdiepende workshops aan onder de noemer BELGICA BOEIT. Geef bij interesse dit meteen bij inschrijving mee. Dan zoeken we samen een passend moment.

De blik op cultuur. Een educatief spel over cultuurparticipatie.

Het doel is om de blik op cultuur te verruimen en iedereen te stimuleren om mee te participeren.
Voor culturele verenigingen, cultuurcentra, bibliotheken, lokale verenigingen en instellingen. Er worden verschillende stappen ondernomen door middel van interactieve spelborden, werkbladen, checklists en spelkaarten.

De bibliotheek heeft een aanbod van educatieve materialen voor leerkrachten. Met een klassen- of lerarenkaart kunnen deze materialen gratis voor vier weken uitgeleend worden. Reserveren kan via het aanvraagformulier te versturen naar bibliotheek@dendermonde.be.

Download het aanvraagformulier hieronder via de knop ‘ download lessenpakket’.

Blikopener BEELD: een educatief spel over beeldende kunst

Wat is een museum? En hoe kijk je naar een schilderij?
Blikopener Beeld is een origineel spelpakket om kinderen op een leuke en leerrijke manier te laten kennismaken met kunst. Door vooraf in de klas de ogen van de leerlingen letterlijk en figuurlijk te openen voor beeldende kunst, wordt het eigenlijke bezoek aan het museum alleen maar boeiender.

Het bestaat uit een blik met opdrachtenboekjes, dobbelstenen, een spelbord en een heuse basiscollectie van voorwerpen.
Bovendien biedt Blikopener ook nog tal van ideeën aan om ook na het museumbezoek met de kinderen over hun beleving te praten.

De bibliotheek heeft een ruim aanbod van educatieve materialen voor leerkrachten. Met een klassen- of lerarenkaart kunnen deze materialen gratis voor vier weken uitgeleend worden. U kan deze verlengen tot maximaal 12 weken, indien de koffers niet gereserveerd zijn voor een andere lener.

U kan de koffers reserveren via Mijn Bibliotheek/catalogus via https://dendermonde.bibliotheek.be/.