Slalom

Charlène Favier, BE FR, 2020

Lyz, 15 jaar oud, wordt toegelaten tot de prestigieuze skischool van ex-kampioen Fred. Hier worden toekomstige kampioenen opgeleid! Lyz wordt vast een ster! Maar terwijl Fred haar fysiek en mentaal onder druk zet, worden er grenzen overschreden. Kan Lyz ontsnappen aan de tirannie van haar mentor?

Misbruik in de sportwereld is een brandend actueel onderwerp. Regisseur Charlène Favier laat ons meekijken door de ogen van een jonge atlete. We voelen de morele en fysieke druk, de manipulatie en het schrijnend onrecht. Lyz wil zo graag haar doel bereiken, maar wat heeft ze er voor over? Een controversieel thema, accuraat en recht-door-zee in beeld gebracht. 

Lyz, 15 ans, est admise à la prestigieuse école de ski de l'ex-champion Fred, là où sont formés les futurs champions ! Lyz y est destinée à devenir une star, mais en exerçant une pression physique et mentale sur elle, son entraîneur Fred dépasse les limites. Lyz peut-elle échapper à la tyrannie de son mentor ?

L’abus dans le monde du sport est un sujet très actuel. La réalisatrice Charlène Favier nous le fait découvrir à travers le regard d'une jeune athlète. Nous ressentons la pression morale et physique, la manipulation et l'injustice déchirante. Lyz veut tellement atteindre son objectif, mais jusqu’où va-t-elle aller ? Un thème controversé, représenté avec précision et franchise.

Les hirondelles de Kaboul

Zomer 1998. Kaboel ligt in puin en wordt geregeerd door de Taliban. Moshen en Zunaira zijn jong en houden zielsveel van mekaar. Ondanks het dagdagelijkse geweld en de ellende willen ze blijven geloven in een mooie toekomst. Een klein, onnozel gebaar van Mohsen zal hun leven echter voorgoed veranderen.
De film is gebaseerd op een roman van Algerijns auteur Yasmina Khadra, in het Nederlands verschenen onder de naam ‘De zwaluwen van Kabul’.

Deze film is beschikbaar bij Focus Franse Film. 
Été 1998, Kaboul en ruines est occupée par les talibans. Mohsen et Zunaira sont jeunes, ils s'aiment profondément. En dépit de la violence et de la misère quotidienne, ils veulent croire en l'avenir. Un geste insensé de Mohsen va faire basculer leurs vies.

 

Liyana

Een groepje weeskinderen uit Swaziland bedenkt een verhaal.
Ze fantaseren hoe de dappere Liyana op een tocht vertrekt om haar ontvoerde tweelingbroertjes te bevrijden. De jonge vertellers bedenken voor hun heldin een pad vol gevaren en betovering en putten hun inspiratie voor deze ontroerende documentaire uit hun eigen leven: hun duistere herinneringen en hun vrolijkste dromen. De doorleefde verhalen van de vijf kinderen worden doorweven met subtiele animaties. 

Dankzij deze slimme esthetische aanpak krijgt Liyana tijdens haar tocht niet enkel te maken met geweld, honger en wanhoop, met brutale dieven en hapgrage krokodillen, maar is er ook plaats voor humor en een sprankeltje magie.
Een straf staaltje grensoverschrijdende vertelkunst een lyrische ode aan de creatieve geest en de kracht van verhalen.

Beautiful boy

Journalist David Sheff (Steve Carell) en zijn getalenteerde tienerzoon Nic (Timothée Chalamet) zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld in. David besluit om alles in het werk te stellen om zijn zoon te begrijpen en te redden.

Beautiful Boy vertelt het waargebeurde verhaal van een onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon.

“Het Engelstalige debuut van Felix van Groeningen is een rauwe en diep ontroerende familiekroniek over een vader en zijn drugsverslaafde tienerzoon."

“Beautiful Boy is tegelijk een diep in het gemoed grijpend drama, én een grote triomf voor de twee hoofdacteurs, Timothée Chalamet en Steve Carell."

Regisseur Felix van Groeningen hoopt oprecht dat deze film door heel wat jonge mensen met ouders of leerkracht wordt bekeken én dat ze erna in gesprek gaan met elkaar.

Vanaf nu kan je als leerkracht rechtstreeks de lesmap downloaden bij JEF.  

 

Liyana

Een groepje weeskinderen uit Swaziland bedenkt een verhaal: ze fantaseren hoe de dappere Liyana op een tocht vertrekt om haar ontvoerde tweelingbroertjes te bevrijden. De jonge vertellers bedenken voor hun heldin een pad vol gevaren en betovering en putten hun inspiratie voor deze ontroerende documentaire uit hun eigen leven: hun duistere herinneringen en hun vrolijkste dromen.

De doorleefde verhalen van de vijf kinderen worden doorweven met subtiele animaties. Dankzij deze slimme esthetische aanpak krijgt Liyana tijdens haar tocht niet enkel te maken met geweld, honger en wanhoop, met brutale dieven en hapgrage krokodillen, maar is er ook plaats voor humor en een sprankeltje magie.

Een straf staaltje grensoverschrijdende vertelkunst, een lyrische ode aan de creatieve geest en de kracht van verhalen.

Liyana wordt gezamenlijk uitgebracht door JEF en MOOOV.
Vanaf nu kan je als leerkracht rechtstreeks de lesmap downloaden bij JEF.  

 

Binti

De 12-jarige Binti droomt ervan om een bekende vlogger te worden zoals haar idool Tatyana. Maar op een dag moet ze met haar papa Jovial vluchten voor de politie, die hen het land wil uitzetten. Terwijl Binti Elias al vloggend helpt met zijn Red de Okapi Club, rijpt er bij haar een perfect plan: haar papa moet trouwen met Elias z'n mama, zodat ze in het land kunnen blijven.

Een verhaal over de twaalf-jarige Binti die dolgraag wilt vloggen, maar moet vluchten van de politie die haar en haar vader het land wilt uitzetten.

Winnaar Beste Film (professionele jury) op het JEF festival, winnaar Grote prijs en speciale vermelding van kinderjury op FIFEM (Montréal)

Kinderen kunnen al vloggend hun dromen waarmaken. Zoals Binti, die het recht opeist om te dromen, net zoals haar leeftijdsgenoten. Binti is een Vlaamse jeugdfilm van Frederike Migom met o.a. Bebel Tshiani Baloji (Binti), Mo Bakker (Elias), Joke Devynck (mama Elias), Baloji (papa Binti), Tatyana Beloy en Aboubakr Bensaihi.

Belgica Boeit: 
+++ nagesprek met regisseur Frederike Migom. Ze gaat in dialoog met kinderen over het maken van de film Binti. Inspiratie, het productieproces en leuke verhalen van de set passeren de revue. Wist je vb. dat Jovial en Binti ook in het echt vader en dochter zijn? – ca 30 min. 

Recensie **** – Cinenews
Vloggen zonder verblijfsvergunning *** – De Morgen 

Choums Odyssee

Terwijl de storm raast over het moeras, komt uiltje Choum uit het ei gekropen en wordt meteen uit het nest geblazen. Met een extra ei op de rug, trippelt Choum het moerasbos in, vastbesloten om een moeder te vinden voor hem en het ei. Zelfs als die moeder een alligator of een wasbeer blijkt te zijn.

Choum is minstens even schattig als dapper. Want de tocht die dit pluizige uilskuiken onderneemt, zit vol uitdagingen en gevaren.

 

C’est ça l’amour

In de hoop dat zijn vroegere gezinsleven vanzelf terugkomt, geeft Mario zich op voor een theaterproject waarbij zijn ex-vrouw werkt. Hij weet zich geen raad met zijn twee tienerdochters. En dat gevoel is wederzijds.

Een bloedeerlijk vertolkt familieportret over opvoeden, liefhebben en loslaten, dat u met een mengeling van melancholie en pure gelukzaligheid naar huis stuurt.
Opvoeden is niet simpel. Puberdochters opvoeden al helemaal niet. Laat staan als je er helemaal alleen voorstaat. Driemaal pech dus voor Mario (Bouli Lanners), een grijze ambtenaar die alleen achterblijft met zijn flamboyante dochters Frida en Niki, nadat zijn vrouw Armelle (Cécile Rémy-Boutanger) ervandoor is gegaan. Terwijl hij worstelt met zijn eigen relatieproblemen, verkennen zijn dochters volop hun eigen seksualiteit.
De titel C’est ça l’amour leest als een stelling, maar is in feite veeleer een open vraag. Is liefhebben vasthouden of loslaten? En opvoeden dan? Mario zoekt angstvallig naar de antwoorden, en kan ze maar beter snel vinden.

De ontroerendste drugstrip ooit **** – De Morgen
Een film met levensechte, dwarse personen **** – De Volkskrant
Teder familieportret *** – Focus Knack
2018 Beste Regie, Filmfestival van Venetië (Giornate degli Autori)
2018 Beste Film, Festival des Arcs / beste acteur / Prijs van persjury 

Download hier de lesmap bij JEF. 

Sakawa

Tussen de giftige e-waste in Ghana ligt een schat aan informatie verborgen. De jonge moeder Ama is verbaasd over wat je terugvindt in enkele muisklikken. Als nieuwbakken internetoplichter leert ze het vak van een doorwinterde fraudeur, die mannen het hoofd op hol brengt met zijn nepaccount.

Sakawa toont de praktijken van internetoplichters vanuit Ghanees perspectief: hoeveel mededogen heb je met je slachtoffers als je zelf in bittere armoede en onrechtvaardigheid leeft. Bekroond met de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire op Docville 2019.

 

Monky

Op een dag vindt de elfjarige Frank een echte aap in de tuin. Hij noemt zijn nieuwe vriend Monky. De komst van de aap is het begin van een periode vol opwinding en plezier, maar ook melancholie en verdriet voor Frank en zijn familie. Het duurt immers niet lang voordat Frank zich realiseert dat het geen toeval is dat Monky net in hun tuin terecht kwam. De zoektocht naar antwoorden sleept hen mee op een aangrijpend avontuur van Zweden tot de diepste oerwouden van Thailand.

Een film vol grappige, kleurrijke personages, die ons toch uitdaagt om met andere ogen te kijken naar rouw en verwerking. In deze rollercoaster van emoties zijn schattige aapjes de ultieme charme-factor die een ernstig thema licht verteerbaar maken.

Een avontuurlijk verhaal over de 11-jarige Frank die een echte aap vindt in zijn tuin.

Vanaf nu kan je de lesmap gratis downloaden bij JEF.