Digitale erfgoedbank

Op de digitale beeldbank van de erfgoedcel kan je duizenden documenten, foto’s en video’s bekijken. Meer dan 140.000 krantenpagina’s en bijna 30.000 afbeeldingen vormen samen een digitaal regionaal museum, dat ten allen tijde raadpleegbaar is.

Bekijk ook zeker de collectie over de Eerste Wereldoorlog! Deze collectie bestaat uit meer dan 3000 beelden die als illustratie kunnen dienen bij je lessen over WOI.

 

test

gfgfgfgfgfgfgfg

Hier is uw lerarenkaart!

In de jeugdafdeling van de bibliotheek kan je jouw lerarenkaart 2020-2021 ophalen tijdens de openingsuren. Breng hiervoor zeker je identiteitskaart of een oude lerarenkaart mee.

Openingsuren: ma: 10-19 u. | di-vr: 13-19 u. | za: 9-13 u.

Rondleidingen op tablet

Wat valt er te ontdekken?
De bib: een saai gebouw vol met stoffige boeken en grijze, norse medewerkers? Niets is minder waar!
Wilt u uw leerlingen op een actieve en creatieve manier laten kennismaken met de schat aan verhalen en de enorme bron van informatie die de bib te bieden heeft? Trek er dan met de hele groep op uit en bezoek ons, iedereen is welkom!

Met een rondleiding op maat van de leerlingen ontdekken ze de verschillende facetten van de werking van de bibliotheek, maar krijgen ze ook algemene informatie rond de bibliotheek zelf. Zo maken ze kennis met de verschillende ruimten, zoals het Oneindige Verhaal, het Leescafé en natuurlijk de jeugdafdeling.
In kleine groepjes van twee of drie leerlingen leren ze werken met verschillende apps en ontdekken de bib op een mediawijze manier door een leuk rondleiding-spel te spelen.

—————————————————————————————————————————–
NIEUW  –  NIEUW  – NIEUW  –  NIEUW  – NIEUW  –  NIEUW  – NIEUW  –  NIEUW
Voor de leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs is er een leuke rondleiding op tablets.
—————————————————————————————————————————–

Door het tabletspel te spelen krijgen ze spelenderwijs antwoorden op volgende vragen:

  • Wat is een bibliotheek?
  • Welke materialen vind je allemaal in de bib?
  • Hoe vind ik informatie over een bepaald onderwerp?
  • Hoe en wanneer gebruik ik de publiekscatalogus en eenvoudige naslagwerken?
  • Hoe zijn de materialen geklasseerd in de bib?
  • Hoe vind ik informatie via de catalogus op het internet?

Interesse? Laat het ons weten!
Voelt u er wat voor om uw leerlingen onder te dompelen in de rijke wereld van mogelijkheden die de bibliotheek te bieden heeft? Aarzel dan niet langer om ons te contacteren.
Hieronder vindt u nuttige informatie om een bibliotheekbezoek voor te bereiden.

De blik op cultuur. Een educatief spel over cultuurparticipatie.

Het doel is om de blik op cultuur te verruimen en iedereen te stimuleren om mee te participeren.
Voor culturele verenigingen, cultuurcentra, bibliotheken, lokale verenigingen en instellingen. Er worden verschillende stappen ondernomen door middel van interactieve spelborden, werkbladen, checklists en spelkaarten.

De bibliotheek heeft een aanbod van educatieve materialen voor leerkrachten. Met een klassen- of lerarenkaart kunnen deze materialen gratis voor vier weken uitgeleend worden. Reserveren kan via het aanvraagformulier te versturen naar bibliotheek@dendermonde.be.

Download het aanvraagformulier hieronder via de knop ‘ download lessenpakket’.

Kinderen in bezet gebied

Kinderen in bezet gebied is een interactieve website over de Eerste Wereldoorlog. Op deze website kan je verhalen van en over kinderen uit de 9 gemeenten in het Land van Dendermonde lezen. Leerlingen vinden er informatie over allerhande deelaspecten van WOI en kunnen er hun kennis over de oorlog testen. Er wordt ook de link gelegd met oorlog vandaag. Voor leerkrachten is er achtergrondinformatie te downloaden, evenals werkbundels om mee aan de slag te gaan in de les.