Aan de hand van een oude stadskaart bespreken we welke elementen een stad tot een stad maken, zowel vroeger als nu. Daarbij worden verschillende voorwerpen uit het museum betrokken. Met dat ideaalbeeld van een stad gaan de leerlingen aan de slag om een maquette te maken van hun eigen ontworpen stad.
Geschikt voor alle graden lager onderwijs.
Deze workshop is uitsluitend te boeken op afspraak.
Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be
De leerlingen gaan in het museum op zoek naar voorwerpen die hen boeien. Deze spelen dan de hoofdrol in een stop-motion-video waardoor de stad, de geschiedenis en de voorwerpen uit de stad tot leven komen in een ultrakort verhaal.
Geschikt voor alle graden lager onderwijs.
Deze workshop is enkel te boeken op afspraak.
Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be
Een drakoloog roept de hulp in van kleuters en jonge kinderen om enkele draken in het museum aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen. Tijdens deze prikkelende belevingstocht maken ze kennis met verschillende soorten kunstwerken.
Geschikt voor 2de en 3de kleuterklas en 1ste en 2de leerjaar.
Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be
In het museum gaan we op zoek naar schilderijen en vervullen daarbij enkele opdrachten. Op die manier worden we ondergedompeld in de schilderkunst. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag en maken een deel van een schilderij onder begeleiding van een echte kunstenares. Het eindresultaat is één groot schilderij dat samengesteld is uit de werken van alle leerlingen.
Geschikt voor alle graden lager onderwijs.
AANDACHT: dit atelier is enkel te boeken op maandag of woensdag.
Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be
Bij deze workshop gaan we aan de slag met ruwe wol. We bewerken de wol met water en zeep en veel duwen, rollen en wrijven. Deze oeroude techniek is de oudste manier om textiel te maken.
Geschikt voor 2de en 3de graad lager onderwijs.
Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be
Doelstelling: het culturele erfgoed van Dendermonde, en meer specifiek het Ros Beiaard, leren kennen aan de hand van een museumbezoek (Stadhuis), een stadswandeling en een muzikaal verhaal.
De leerkrachten kunnen gratis een educatief pakket ontlenen bij de dienst Toerisme. Dit pakket bestaat uit een handleiding en de benodigde materialen voor het museumbezoek en de muzische wandeling.
Voor meer informatie over ontspanningsmogelijkheden kan u kijken op de website van toerisme Dendermonde:
In dit boekje krijgen 6 Dendermondenaren die de ‘Groote oorlog’ meemaakten, een gezicht. Het stadsarchief reconstrueerde samen met enkele lokale heemkundigen hun relaas. Een zoektocht in verschillende archieven leidde tot boeiende verhalen over de leefwereld van soldaten en burgers uit Groot-Dendermonde: een 14-jarige opgeëiste uit Sint-Gillis-Dendermonde, een soldaat uit Appels die sterft aan tbc,…
Het boekje biedt een veelzijdige invalshoek op de gebeurtenissen in de eigen regio. Bij deze publicatie werd ook lesmateriaal uitgewerkt door leerkracht Rika Jamart. Dit kan u hieronder downloaden. Een versie met de antwoorden is verkrijgbaar op aanvraag.
Het boekje kost €3 en kan aangekocht worden in het stadsarchief van Dendermonde.
Op de digitale beeldbank van de erfgoedcel kan je duizenden documenten, foto’s en video’s bekijken. Meer dan 140.000 krantenpagina’s en bijna 30.000 afbeeldingen vormen samen een digitaal regionaal museum, dat ten allen tijde raadpleegbaar is.
Bekijk ook zeker de collectie over de Eerste Wereldoorlog! Deze collectie bestaat uit meer dan 3000 beelden die als illustratie kunnen dienen bij je lessen over WOI.
Tijdens de herdenkingsjaren 2014-2018 geeft de erfgoedcel twaalf oorlogskranten uit. Elke oorlogskrant bespreekt een bepaald thema, specifiek met betrekking tot de 9 gemeenten in het Land van Dendermonde. Er verschenen reeds 10 oorlogskranten. In 2018 staan er nog 2 edities op het programma over de laatste gevechten en de bevrijding.
Editie 1: kinderen in bezet gebied
Editie 2: voedselbevoorrading
Editie 3: chaos tijdens de eerste oorlogsmaanden
Editie 4: voor Vlaanderen of tegen ‘den Duitsch’
Editie 5: soldaten uit het Land van Dendermonde
Editie 6: opeisingen van goederen en mensen
Editie 7: relatie tussen de bewoners en de bezetter
Editie 8: sociaal leven in bezet gebied
Editie 9: brave little Belgium
Editie 10: inwoners in het buitenland
In de oorlogskranten staan foto’s, dagboekfragmenten, brieven, lokale oorlogsverhalen, maar ook liefdesbrieven en oude advertenties. De kranten zijn het didactische materiaal bij uitstek om lessen rond WOI ‘dichter bij huis’ te brengen.
Je kan elke editie van de oorlogskrant gratis downloaden op onze website. Toch liever aan de slag met papieren exemplaren? We bezorgen ze je graag!