Dendermonde is dit najaar opnieuw gaststad voor het unieke bloemenevenement Féerie Florale: Floral Christmas Dreams. De beste floristen van België brengen hun meest creatieve ideeën mee naar het Stadhuis.
Benieuwd? Je kan met je klas de kleurenpracht in het Stadhuis komen bewonderen op maandag 14 november van 10u tot 18u.
Uitzonderlijk is dit event voor Dendermondse scholen gratis.
Stuur voor 10 november 2022 een mail naar toerisme@dendermonde.be met het gewenste uur, naam van de school met vermelding van de klas en het aantal leerlingen.
Dit unieke evenement voor alle bloemen- en decoratieliefhebbers vormt meteen het startschot voor een sfeervolle eindejaarsperiode!
Een drakoloog roept de hulp in van kleuters en jonge kinderen om enkele draken in het museum aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen. Tijdens deze prikkelende belevingstocht maken ze kennis met verschillende soorten kunstwerken.
Geschikt voor 2de en 3de kleuterklas en 1ste en 2de leerjaar.
Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be
In het museum gaan we op zoek naar schilderijen en vervullen daarbij enkele opdrachten. Op die manier worden we ondergedompeld in de schilderkunst. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag en maken een deel van een schilderij onder begeleiding van een echte kunstenares. Het eindresultaat is één groot schilderij dat samengesteld is uit de werken van alle leerlingen.
Geschikt voor alle graden lager onderwijs.
AANDACHT: dit atelier is enkel te boeken op maandag of woensdag.
Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be
Doelstelling: het culturele erfgoed van Dendermonde, en meer specifiek het Ros Beiaard, leren kennen aan de hand van een museumbezoek (Stadhuis), een stadswandeling en een muzikaal verhaal.
De leerkrachten kunnen gratis een educatief pakket ontlenen bij de dienst Toerisme. Dit pakket bestaat uit een handleiding en de benodigde materialen voor het museumbezoek en de muzische wandeling.
Aanvankelijk moeizaam, maar later gestaag krachtiger, herrees de Ros Beiaardstad als een feniks uit zijn puin na de dramatische septembermaand in 1914. Er wordt verteld hoe Dendermonde eraan toe was aan het begin van de 20e eeuw en tijdens de Duitse inval en hoe ze geworden is tot wat ze nu is, een dynamische en boeiende stad.
Dendermonde werd in 1914 geconfronteerd met de ongemeen harde realiteit van de ‘Groote Oorlog’. Niet alleen de beschietingen en gevechten tussen de legers om zijn strategische ligging, maar vooral de systematische brandstichting en terreur door de bezetter, plaatsen Dendermonde in het illustere rijtje van de Belgische Martelaarsteden.
Deze gebeurtenissen worden in herinnering gebracht in een wandeling, die niet alleen stilstaat bij het militaire aspect van WO I in Dendermonde, maar ok en vooral bij de impact van dit conflict op het dagelijks leven van zo vele mensen, de ‘kleine verhalen’ van de ‘Groote Oorlog’.
Doelstelling: historisch evocatie van het middeleeuws leven in Dendermonde uitgaande van bepaalde gebouwen en locaties.
De bedoeling is de leerstof over de middeleeuwen op een meer attractieve manier voor te stellen. Dendermonde, waar nog tal van middeleeuwse verwijzingen in het straatbeeld terug te vinden zijn, is hiervoor prima geschikt. Een knipoog naar het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen, hoe kan het anders, is nooit ver weg.
Het nuttige wordt aan het aangename gekoppeld in een ontdekkingstocht met als thema “de middeleeuwse stad”. Op een aantal vaste punten in de stad geven gidsen kort uitleg over het historisch karakter van de plaats waar zij zich bevinden (Stadhuis, Grote Markt, O.-L.-Vrouwekerk, Gerechtsgebouw, Sint-Alexiusbegijnhof, Vleeshuismuseum). Nadien moeten de leerlingen hierover enkele vragen beantwoorden. Om de wachtenden aangenaam bezig te houden worden één of twee volksspelen ingelast.
Doelstelling: minder afval maken en het bestaande afval zo goed mogelijk laten recycleren.
De leerlingen worden in contact gebracht met de verwerking van de afvalberg. Zij zullen begrijpen dat die berg een gevolg is van het consumentengedrag en dat ze hier kritisch moeten tegenover staan. Gedurende de PowerPointpresentatie worden er tips aangeboden om op een vriendelijkere manier om te gaan met het milieu. In de verschillende hallen zien zij dat recyclage gebeurt op een industriële manier – compostering – en dat bepaalde producten als papier en ijzer doorgestuurd worden voor hergebruik.
Doelstelling: in contact komen met het productieproces in enkele bedrijven en waardering opbrengen voor de nodige technieken.
Door een bezoek aan een bedrijf kunnen de leerlingen ervaren dat de mens zijn technisch vermogen kan gebruiken om van grondstoffen consumptiegoederen te maken.
In het kader van projectweken kan men een aan uw wensen aangepast programma uitwerken.
Doelstelling: de leerlingen kunstwerken leren bekijken en waarderen.
Om de leerlingen ene beeld te geven van de Dendermondse Schilderschool (einde 19e en begin 20e eeuw), bezoekt men het Stadhuis. Hier hangen verscheidene fascinerende werken van schilders zoals onder meer Franz Courtens, Adriaan Heymans, Isidoor Meyers, …
Samen met de leerlingen gaat de gids op zoek naar stijlelementen, naar het tijdsbeeld, de gebruikte materialen, het motief achter de schilderijen. Hierdoor wordt getracht verder te leren kijken dan alleen naar het afgebeelde. Zo kunnen zij op een plezierige en visuele manier de leerstof toepassen en hun kennis verruimen.
Suggestie: deze rondleiding kan aangevuld worden met 17e eeuwse schilderkunst in de O.-L.-Vrouwekerk