Slalom

Charlène Favier, BE FR, 2020

Lyz, 15 jaar oud, wordt toegelaten tot de prestigieuze skischool van ex-kampioen Fred. Hier worden toekomstige kampioenen opgeleid! Lyz wordt vast een ster! Maar terwijl Fred haar fysiek en mentaal onder druk zet, worden er grenzen overschreden. Kan Lyz ontsnappen aan de tirannie van haar mentor?

Misbruik in de sportwereld is een brandend actueel onderwerp. Regisseur Charlène Favier laat ons meekijken door de ogen van een jonge atlete. We voelen de morele en fysieke druk, de manipulatie en het schrijnend onrecht. Lyz wil zo graag haar doel bereiken, maar wat heeft ze er voor over? Een controversieel thema, accuraat en recht-door-zee in beeld gebracht. 

Lyz, 15 ans, est admise à la prestigieuse école de ski de l'ex-champion Fred, là où sont formés les futurs champions ! Lyz y est destinée à devenir une star, mais en exerçant une pression physique et mentale sur elle, son entraîneur Fred dépasse les limites. Lyz peut-elle échapper à la tyrannie de son mentor ?

L’abus dans le monde du sport est un sujet très actuel. La réalisatrice Charlène Favier nous le fait découvrir à travers le regard d'une jeune athlète. Nous ressentons la pression morale et physique, la manipulation et l'injustice déchirante. Lyz veut tellement atteindre son objectif, mais jusqu’où va-t-elle aller ? Un thème controversé, représenté avec précision et franchise.

Les hirondelles de Kaboul

Zomer 1998. Kaboel ligt in puin en wordt geregeerd door de Taliban. Moshen en Zunaira zijn jong en houden zielsveel van mekaar. Ondanks het dagdagelijkse geweld en de ellende willen ze blijven geloven in een mooie toekomst. Een klein, onnozel gebaar van Mohsen zal hun leven echter voorgoed veranderen.
De film is gebaseerd op een roman van Algerijns auteur Yasmina Khadra, in het Nederlands verschenen onder de naam ‘De zwaluwen van Kabul’.

Deze film is beschikbaar bij Focus Franse Film. 
Été 1998, Kaboul en ruines est occupée par les talibans. Mohsen et Zunaira sont jeunes, ils s'aiment profondément. En dépit de la violence et de la misère quotidienne, ils veulent croire en l'avenir. Un geste insensé de Mohsen va faire basculer leurs vies.

 

Liyana

Een groepje weeskinderen uit Swaziland bedenkt een verhaal.
Ze fantaseren hoe de dappere Liyana op een tocht vertrekt om haar ontvoerde tweelingbroertjes te bevrijden. De jonge vertellers bedenken voor hun heldin een pad vol gevaren en betovering en putten hun inspiratie voor deze ontroerende documentaire uit hun eigen leven: hun duistere herinneringen en hun vrolijkste dromen. De doorleefde verhalen van de vijf kinderen worden doorweven met subtiele animaties. 

Dankzij deze slimme esthetische aanpak krijgt Liyana tijdens haar tocht niet enkel te maken met geweld, honger en wanhoop, met brutale dieven en hapgrage krokodillen, maar is er ook plaats voor humor en een sprankeltje magie.
Een straf staaltje grensoverschrijdende vertelkunst een lyrische ode aan de creatieve geest en de kracht van verhalen.

Beautiful boy

Journalist David Sheff (Steve Carell) en zijn getalenteerde tienerzoon Nic (Timothée Chalamet) zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld in. David besluit om alles in het werk te stellen om zijn zoon te begrijpen en te redden.

Beautiful Boy vertelt het waargebeurde verhaal van een onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon.

“Het Engelstalige debuut van Felix van Groeningen is een rauwe en diep ontroerende familiekroniek over een vader en zijn drugsverslaafde tienerzoon."

“Beautiful Boy is tegelijk een diep in het gemoed grijpend drama, én een grote triomf voor de twee hoofdacteurs, Timothée Chalamet en Steve Carell."

Regisseur Felix van Groeningen hoopt oprecht dat deze film door heel wat jonge mensen met ouders of leerkracht wordt bekeken én dat ze erna in gesprek gaan met elkaar.

Vanaf nu kan je als leerkracht rechtstreeks de lesmap downloaden bij JEF.  

 

Liyana

Een groepje weeskinderen uit Swaziland bedenkt een verhaal: ze fantaseren hoe de dappere Liyana op een tocht vertrekt om haar ontvoerde tweelingbroertjes te bevrijden. De jonge vertellers bedenken voor hun heldin een pad vol gevaren en betovering en putten hun inspiratie voor deze ontroerende documentaire uit hun eigen leven: hun duistere herinneringen en hun vrolijkste dromen.

De doorleefde verhalen van de vijf kinderen worden doorweven met subtiele animaties. Dankzij deze slimme esthetische aanpak krijgt Liyana tijdens haar tocht niet enkel te maken met geweld, honger en wanhoop, met brutale dieven en hapgrage krokodillen, maar is er ook plaats voor humor en een sprankeltje magie.

Een straf staaltje grensoverschrijdende vertelkunst, een lyrische ode aan de creatieve geest en de kracht van verhalen.

Liyana wordt gezamenlijk uitgebracht door JEF en MOOOV.
Vanaf nu kan je als leerkracht rechtstreeks de lesmap downloaden bij JEF.  

 

BlackKklansman

Visionair filmmaker Spike Lee vertelt het ongelooflijke waargebeurde verhaal van een Amerikaanse held. 
Het is begin jaren zeventig en Ron Stallworth (John David Washington) is de eerste Afrikaans-Amerikaanse detective die in de politieafdeling van Colorado Springs dient. 
Stallworth is vastbesloten naam te maken en gaat moedig op een gevaarlijke missie: infiltreren en de Ku Klux Klan ontmaskeren. 
De jonge rechercheur werft al snel een doorgewinterde collega, Flip Zimmerman (Adam Driver), aan in het undercoveronderzoek van zijn leven.

Visionair filmmaker Spike Lee vertelt het ongelooflijke waargebeurde verhaal van een Amerikaanse held. 

 

 

Pittig, gelaagd en relevant entertainment – De Morgen 
Recensie – Vertigo
Recensie – Filmmagie
Spike Lee’s film over de Ku Klux Klan deelt een mokerslag uit – Nrc
Recensie **** – Film vandaag

Kapsalon Romy

Elke dag na school moet Romy naar haar oma. In de meeste kapsalons is het gezellig, maar hier niet. Oma heeft het druk, is streng en heeft geen zin om op de Romy te passen. Alles verandert wanneer ze haar kleindochter een geheim toevertrouwt: oma lijdt aan de ziekte van Alzheimer.

Elk verhaal heeft meerdere kanten, en dat geldt zeker voor het verhaal van Romy en haar oma. Het is een vriendschap die generaties overstijgt. Een film van de oerbekwame Mischa Kamp (Het paard van Sinterklaas, Jongens) naar een boek van Tamara Bos.

‘Kapsalon Romy’: een jeugdfilm over dementie, zonder te belerend te worden ★★★★☆

Superjuffie

Ze lijkt misschien een heel gewone juf, maar als er een dier in nood is verandert Juf Josje in Superjuffie. Haar geheim? Een hap van haar krijtje geeft haar superkrachten! Maar wanneer er plots een hele dierentuin moet gered worden is het afwachten of Superjuffie wel super genoeg is.

Ze lijkt misschien een heel gewone juf, maar als er een dier in nood is verandert Juf Josje in Superjuffie.

Een film over engagement, over het beschermen van de natuur en over een aardige, onopvallende vrouw die zich ontpopt tot een sympathieke superheldin. Gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Janneke Schotveld.

Vraag je eigen SUPERJUFFIE boek aan! En lees het samen in de klas! 

Download hier je lesmap. Vanaf nu kan je de lesmap gratis downloaden bij JEF. 

Pachamama

In het hartje van het Andesgebergte woont de 10-jarige Tepulpaï. Voor zo’n kleine jongen heeft hij al grote dromen, ook al vinden de dorpelingen hem nog te kinderachtig. Wanneer het gouden Pachamama beeldje wordt gestolen door de Inca’s, is Tepulpaï vastbesloten om de heilige schat terug te brengen. Daarmee haalt hij zich de woede van de Grote Inca op de hals. Samen met zijn vriendinnetje Naïra en haar koddige lama gaat hij op pad, met een condor als gids.

 

Esmé Bos en Bart Voet

Ga mee op een wonderlijke muzikale reis langs bijzondere momenten in een kleinemensenleven: liedjes – in bestaande en onbestaande talen – over de eerste keer kijken naar een regenboog, de eerste keer op de bus, spelen op de zolder van opa en oma, de ogen van de poes die in het donker licht geven, kijken naar de volle maan en de sterren…

Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet laten zich inspireren door derwisjen, sjamanen en hun rituelen, door ritmes, ademhalingen, de stilte… Zij gaan op zoek naar het meeslepende van muziek: intuïtief, hartstochtelijk, magisch.

Bos & Voet gaan in Concert Magiq op zoek naar het meeslepende van muziek, iets wat peuters zeer intuïtief kunnen beleven, soms heel hartstochtelijk en magisch.

“Niets evenaart het plezier om de stem van Esmé Bos te horen, behalve haar de liedjes ook zelf zién zingen. Ogen dicht, een glimlach uit de duizend wanneer ze ergens in haar geest de toon ziet die ze zal zingen.”

(Peter Vantyghem over de cd ‘Esmé Bos’ – De Standaard).

Met interviewer Vitalski en zongen er twee liedjes uit ‘concert magiq’ vanaf min:1:00:31