Rasa

Kan je leven zonder aanraking? Blijft je huid altijd hetzelfde? Wat vertelt je huid over jou?

Door je huid voel je de warme bries op een zomeravond, de vervelende jeuk van een insectenbeet en het rustgevend gevoel van een vriendenhand op je schouder. Blosjes op je wangen, kippenvel of zweetdruppels verraden wat jij voelt. Je huid is een antenne die kan zenden en ontvangen. Je huid omhult je als een jas die je beschermt. Zij vertelt over je leeftijd en gezondheid. Huidskleur bestaat er in vele tinten, die in de loop van miljoenen jaren ontstonden als bescherming tegen de zon. Waar je voorouders vandaan kwamen bepaalt je huidskleur nu. Je huidskleur vertelt over je geschiedenis.

Je kan je huid gebruiken als een canvas en haar versieren met make-up of tattoos. Hierdoor geef je een stukje prijs van wie je bent of wilt zijn. Het is heerlijk om met je huid de ander teder aan te raken en te voelen. Je voelt je verbonden, veilig en gelukkig. Hier kan het contact in de virtuele wereld niet tegen op. De wereld die binnenkomt langs het scherm blijft ontastbaar. Rasa wil de rijkdom van de tactiele ervaring onder de aandacht van kinderen brengen. Het verbaast ons niet dat sommige hedendaagse kunstenaars aandacht geven aan de huid, haar benaderen, vragen stellen en transformeren.

 

Bron: UiTinVlaanderen.be

Vilten

Bij deze viltworkshop gaan we aan de slag met ruwe wol. We gaan deze vilten met water en zeep en veel duwen, rollen en wrijven. Deze oeroude techniek is de oudste manier om textiel te maken.

Reserveren: educatiemusea@dendermonde.be

Jeugdboekenmaand 2020: Kunst!

Van 1 tot 31 maart 2020 vieren we in Vlaanderen de jeugdboekenmaand.
Het thema is ‘KUNST’.

Binnenkort hier meer info!

Tijd voor ontspanning

Voor meer informatie over ontspanningsmogelijkheden kan u kijken op de website van toerisme Dendermonde:

 

Volkskundetocht met weven of kantklossen of merklappen

Tijdens een belevingstocht worden de leerlingen ondergedompeld in het volkse leven van Dendermonde eind 19de, begin 20ste eeuw. Daarna gaan ze zelf aan de slag: weven, kantklossen of merklappen borduren (keuze op voorhand te maken).

Weven enkel op vrijdag; merklappen enkel op woensdag.

Reserveren: educatiemusea@dendermonde.be

 

Lederbewerking

NIEUW! NIEUW! NIEUW! CORONAPROEF FORMULE

Mag je met de klas het museum niet bezoeken? Dan komt het museum toch gewoon naar jullie toe!

Lederbewerkster Ellen De Vos komt naar de klas met een museumbox. Zo maken jullie kennis met het gebruik van leder en het maken van schoenen in vroegere tijden. Nadien gaan jullie zelf aan de slag om een mooi lederen item te maken. 

Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be

 

We ontdekken verschillende soorten leder en bekijken hoe schoenen vroeger gemaakt werden. Daarna maken we een armbandje, sleutelhanger of geldbuideltje, naargelang de leeftijd, onder begeleiding van een professionele lederbewerker.

 

Mammoet, de oudste inwoner van Dendermonde

We lossen vragenlijstjes op en werken kleine opdrachten af. Zo leren we heel wat over de mammoet en de tijd waarin hij leefde: de prehistorie. Daarna zetten we ons schrap voor een leuke quiz!

Reserveren: educatiemusea@dendermonde.be

Bij de drukker

We ontdekken hoe het er aan toeging in een oude Dendermondse drukkerij en proberen zelf een stukje tekst te drukken op een oude drukpers. Nadien maken we een mooie afbeelding die door middel van de linodruksnede aan de tekst wordt toegevoegd.

Reserveren: educatiemusea@dendermonde.be

Geschikt vanaf het 4de leerjaar.

Een dag uit het leven van juffrouw begijn

Een animatiefilmpje laat ons kennismaken met de roemrijke geschiedenis van het begijnhof. Verkleed als begijntje beginnen we een zoektocht naar de zilverschat van het begijnhof. Deze tocht brengt ons langs het huis van de grootjuffrouw, een begijnhofhuisje, het ziekenhuis, het begijnhofplein en de kruidentuin.

Reserveren: educatiemusea@dendermonde.be