Op drakenjacht

Samen met een drakoloog gaan we op tocht door het vleeshuismuseum en onderzoeken uitgebreid verschillende kunstwerken.

 

Deze workshop bevindt zich momenteel nog in een voorbereidende fase en kan vanaf januari 2022 gevolgd worden. Inschrijven is wel al mogelijk.

Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be

Rasa

Kan je leven zonder aanraking? Blijft je huid altijd hetzelfde? Wat vertelt je huid over jou?

Door je huid voel je de warme bries op een zomeravond, de vervelende jeuk van een insectenbeet en het rustgevend gevoel van een vriendenhand op je schouder. Blosjes op je wangen, kippenvel of zweetdruppels verraden wat jij voelt. Je huid is een antenne die kan zenden en ontvangen. Je huid omhult je als een jas die je beschermt. Zij vertelt over je leeftijd en gezondheid. Huidskleur bestaat er in vele tinten, die in de loop van miljoenen jaren ontstonden als bescherming tegen de zon. Waar je voorouders vandaan kwamen bepaalt je huidskleur nu. Je huidskleur vertelt over je geschiedenis.

Je kan je huid gebruiken als een canvas en haar versieren met make-up of tattoos. Hierdoor geef je een stukje prijs van wie je bent of wilt zijn. Het is heerlijk om met je huid de ander teder aan te raken en te voelen. Je voelt je verbonden, veilig en gelukkig. Hier kan het contact in de virtuele wereld niet tegen op. De wereld die binnenkomt langs het scherm blijft ontastbaar. Rasa wil de rijkdom van de tactiele ervaring onder de aandacht van kinderen brengen. Het verbaast ons niet dat sommige hedendaagse kunstenaars aandacht geven aan de huid, haar benaderen, vragen stellen en transformeren.

 

Bron: UiTinVlaanderen.be

Schilderkunst

In het museum gaan we op zoek naar schilderijen en vervullen daarbij enkele opdrachten. Op die manier worden we ondergedompeld in de schilderkunst. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag en maken een deel van een schilderij onder begeleiding van een echte kunstenares. Het eindresultaat is één groot schilderij dat samengesteld is uit de werken van alle leerlingen.

Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be

Vilten

Bij deze viltworkshop gaan we aan de slag met ruwe wol. We bewerken de wol met water en zeep en veel duwen, rollen en wrijven. Deze oeroude techniek is de oudste manier om textiel te maken.

Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be

Theater Kalleke Step

Ook Kalleke Step bereidt zich volop voor op de Ros Beiaardommegang van 2022 en loopt even binnen bij zijn goede vriend het Ros Beiaard. Daar vindt hij zijn vriend in zak en as. Hij weet niet goed meer wat er in zijn “Ros-Beiaard-trein” zit en, erger nog, waar hij die gelaten heeft in 2010!

De leerlingen krijgen een stukje theater te zien, trekken het museum in en maken tot slot hun eigen pop.

Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be

Geschikt vanaf 2de leerjaar.

Deze workshop gaat door vanaf 2022 (onder voorbehoud).

Jeugdboekenmaand 2020: Kunst!

Van 1 tot 31 maart 2020 vieren we in Vlaanderen de jeugdboekenmaand.
Het thema is ‘KUNST’.

Binnenkort hier meer info!

Tijd voor ontspanning

Voor meer informatie over ontspanningsmogelijkheden kan u kijken op de website van toerisme Dendermonde:

 

Volkskundetocht met weven of kantklossen

Tijdens een belevingstocht met bingospel worden de leerlingen ondergedompeld in het volkse leven van Dendermonde eind 19de, begin 20ste eeuw. Daarna gaan ze zelf aan de slag: weven of kantklossen (keuze op voorhand te maken).

Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be

 

Lederbewerking

We ontdekken verschillende soorten leder en bekijken hoe schoenen vroeger gemaakt werden. Daarna maken we een armbandje, sleutelhanger of geldbuideltje, naargelang de leeftijd, onder begeleiding van een professionele lederbewerker.

Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be

Mammoet, de oudste inwoner van Dendermonde

We ontdekken de mammoet en de tijd waarin hij leefde, de prehistorie, aan de hand van een nieuw belevingsmeubel (beschikbaar najaar 2021). In een filmpje maken we kennis met archeoloog Archibald. Dingen opgraven en onderzoeken onder een microscoop, een grottekening maken, ervaren hoe het was om te leven in de prehistorie; het komt allemaal aan bod.

Info en reservaties: educatiemusea@dendermonde.be